Fakültenin Tanıtımı

       İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 04 Ağustos 2023 tarihli ve 32269 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan, 03 Ağustos 2023 tarih ve 7477 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda kurulmuştur.

       İlacın araştırma geliştirme aşamalarından akılcı ve etkili kullanılmasının takibine kadar olan süreçte görev ve sorumluluk üstlenebilecek, etik değerlere sahip eczacılar yetiştirmek, ulusal ve uluslararası bilimsel gelişime katkı sağlamak, ilaç ve eczacılık ile ilgili kuruluşlara bilimsel danışmanlık vermek eczacılık fakültemizin misyonunu oluşturmaktadır.

       Fakültemiz, İstanbul Aydın Üniversitesi Florya yerleşkesinde yer almaktadır. Toplamda öğrencilerimizin de kullanımına açık olacak şekilde 300.000 m2 açık ve 280.000 m2   kapalı alana sahip kampüsümüzde bulunan fakültemiz, M blokta faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemizde bulunan 10 farklı konferans salonu, fakültemize özel tahsis edilmiş 6 adet derslik, Türkçe ve yabancı dilde yayımlanmış 103.000'den fazla basılı kitap olmak üzere 700.000'den fazla kaynağı içeren, çok sayıda kaynağa erişimi sağlayan 42 veri tabanına sahip ve aynı anda 3500 kişiye hizmet verebilen 2 farklı kütüphanesi, modern donanımlı bilgisayarlar ile çalışma alanları, kafeterya ve yemekhaneleri, sağlık merkezi, kız öğrenci yurdu ve yaşam merkezi, misafirhane, hobi alanları, spor ve sosyal tesisleri ile kampüsümüz öğrencilerimizin her türlü kültürel ve sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlanmaktadır.

       Fakültemizde Eczacılık Teknolojisi, Eczacılık Meslek Bilimleri ve Temel Eczacılık Bilimleri olmak üzere üç bölüm ve bu bölümlere bağlı sekiz anabilim dalımız bulunmaktadır. Her anabilim dalında alanında uzman, doktora çalışmalarını eczacılık fakültelerinde tamamlamış ve uzun yıllar eczacılık fakültelerinde hizmet vermiş değerli öğretim üyeleri görev almaktadır.

       Eğitim programımız Bologna kriterlerine ve ulusal eczacılık çekirdek programına uygun ders içerikleriyle hazırlanmış olup, ulusal ve uluslararası alanda kabul gören eczacılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitimimizin ilk iki yılı temel dersler ile mesleki derslere giriş bilgilerini kapsamaktadır. Teorik dersler ve laboratuvar çalışmalarını da içeren meslek dersleri ile öğrencilerimizin eğitimi devam edecektir. Öğrencilerimiz eğitimlerinin 2., 3. ve 4. yıllarında yaz aylarında, 5. yılda ise eğitim döneminde toplum eczanesi, hastane eczanesi, ilaç veya kozmetik üretim tesisinde staj yapacaklardır. Stajlarımızla ilgili staj yönergemiz staj çekirdek eğitim programına uygun olarak hazırlanmıştır. Fakültemizin İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile aynı kampüste yer alması hastane stajlarının ve klinik eczacılık eğitiminin etkin bir şekilde yapılmasına katkı sağlayacaktır.

       Fakültemizin laboratuvar alt yapısı da eğitim ve öğretim gereksinimlerine göre hazırlanmıştır. Eczacılık programlarında eğitim ve öğretime başlanması ve sürdürülmesi için asgari koşullar kapsamında, fakültemizde lisans öğrencisi eğitimine yönelik farmasötik teknoloji laboratuvarı, farmasötik botanik ve farmakognozi laboratuvarı, biyokimya/analitik kimya/farmasötik kimya laboratuvarı, farmasötik toksikoloji/farmasötik mikrobiyoloji laboratuvarı ve tıp fakültemiz ile ortak kullanımı olan mikroskopi laboratuvarı olmak üzere 5 adet donanımlı laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda bulunan cihazlar öğrencilerin bireysel çalışmalarını sağlayacak nitelikte ve sayıdadır.

        Ayrıca öğrencilerimizin danışman hocalarıyla beraber araştırma projelerinde kullanabilecekleri ve öğretim üyelerimizin araştırma çalışmalarını yapabilecekleri, ELISA okuyucu, PCR, elektroforez setleri, gaz kromatografisi, hücre kültürü laboratuvarı ile -80 derece dondurucu ve soğuk hava odaları gibi cihaz donanımlarına sahip İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırma Laboratuvarlarının altyapısı fakültemiz çalışmalarında kullanılabilecektir.

       Öğrencilerimizin hazırlanan ders programları ve danışman hocalarının yönlendirmeleriyle eğitimlerinin son yılında alacakları seçmeli derslerle, ilgi duydukları eczane eczacılığı (toplum eczacılığı), hastane eczacılığı, endüstriyel eczacılık ve klinik eczacılık alanında daha donanımlı mezun olmaları sağlanacaktır. Diploma yanında verilecek olan diploma eki mezunlarımızın ilgi duydukları alana yönelik seçtikleri dersleri, yapmış oldukları projeleri ve başarı durumlarını göstermesi nedeniyle uluslararası alanda çalışma olanaklarını artıracaktır. Öğrencilerin Erasmus programları çerçevesinde yurtdışındaki Eczacılık Fakültelerinde belirli sürelerle öğrenimlerini sürdürmeleri desteklenmektedir.

       Öğrenciler, eğitimlerinin 5. yılında danışmanları ile belirledikleri bir konuda hazırlayacakları araştırma projelerini jüri önünde sunarak yüksek lisans düzeyinde mezun olmaya hak kazanacaktır.

       Fakültemiz mezunlarının almış oldukları eczacılık eğitimiyle toplum eczacılığı yapabilmeleri yanında, seçmeli ders tercihleri ile hastane eczanesinde, ilaç sanayisinde, ilaç depolarında, kozmetik üretim tesislerinde, Ar-Ge merkezlerinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında ve üniversitelerde akademisyen olarak görev yapabilmeleri söz konusu olacaktır.

       Eczacılık eğitiminde ilaç sanayi ve üniversite iş birliğine önem vermekteyiz. İlaç sanayisinin ihtiyacı olan nitelikli eczacılar yetiştirmek temel hedeflerimizdendir. Öğrencilerimizi gerek stajlarında gerekse de mezuniyet projelerinde sanayi ile bir araya getirmek amacıyla kurulmuş iş birlikteliklerimiz bulunmaktadır. Fakültemiz laboratuvarları lisans eğitimi yanında her türlü akademik araştırmaların yapılmasına olanak sağlayacak fiziki altyapı ve cihaz donanımına sahiptir. Öğrenci alımlarını takiben açılması planlanan lisansüstü programlarla çalışmalara devam edilmesi ve öğrencilerimizin lisansüstü eğitime teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

       Büyükçekmece Belediyesi ile İstanbul Aydın Üniversitesi arasında Büyükçekmece Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Eczacılık Fakültesi bünyesinde tıbbi bitki ve aromatik bitkilerden uçucu yağ, sabit yağ, bitkisel ekstrelerinin eldesi, bunların ilaç ve kozmetik sanayisinde değerlendirilmesi amacıyla kolonya, sabun, krem, cilt bakım ürünleri, oda spreyleri ve ilaç yardımcı maddelerinin eldesine yönelik çalışmalar yapılabilecektir. Herbaryum koleksiyonu ve dijital herbaryum hazırlanması ile öğrencilere saha uygulaması imkânı verilmesi de bu projenin amaçları arasındadır.


güncelleme: 21.5.2024 12:02