Ders Planı / ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. YASEMİN SELİM SARAL
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Alternatif Akım ile ilgili genel tanımları kavrama, çeşitli değerlerinin hesaplanması ve ölçülmesi, devre elemanlarının tekil ve karmaşık bağlantılarla A.A.'da ki davranışları ve kullanım amaçlarının kavranması, temel çözüm yöntem ve teoremlerin A.A Devrelerine uygulanması, üç Fazlı Devrelerin kavranması.
Dersin İçeriği AA yük çeşitleri, seri direnç-bobin devreleri, seri direnç-kondansatör devreleri, seri empedans, aktif-reaktif ve görünür güç, güç fazörü, güç katsayısı, kavramları, temel kavramlar, elektrik enerjisi, iş ve güç kavramları, Kirchoff yasaları, devre analiz yöntemleri (kol akımları, süper pozisyon, thevenin ve norton teoremleri), birinci dereceden devre çözümleri.

Haftalık Ders Konuları

1Alternatif akım (AA) ve alternatif gerilimin tanımı, dalga şekilleri, periyot ve frekans tanımları, sinüs dalgasının ani, etkin, ortalama değerleri, genlik ve şekil katsayıları, AA? da faz farkı, fazör kavramı, faz farkının fazör ve dalga şekli ile gösterimi
2AA? da değişik yüklerin (direnç, bobin ve kapasitör ) sürekli hal davranışları, indüktif reaktans ve kapasitif reaktanslı devrelerde akım-gerilim fazörleri, faz farkları
3Seri ve paralel bağlı direnç- bobin (R-L), direnç- kondansatör (R-C) ve R-L-C devrelerinde ohm kanununun uygulanması ve empedans tanım bağıntıları,
4Kompleks sayılarla işlemler, AA Seri R-L, R-C ve R-L-C devrelerde kompleks sayılarla empedans hesaplanması, seri rezonans devresi.
5Paralel R-L, R-C ve R-L-C devrelerde kompleks sayılarla empedans hesaplanması, paralel rezonans devresi, örnek problem çözümleri.
6Alternatif akım devrelerinde güç hesabı; aktif güç, reaktif güç, görünür güç, güç üçgeninin çizilmesi, güç faktörü, güç katsayısın düzeltilmesi.
7Süperpozisyon teoremi ile AA devrelerinin çözümü
8Ara sınav
9Thevenin teoremi ile AA devrelerinin çözümü, örnek problem çözümleri
10Norton teoremi ile AA devrelerinin çözümü, maksimum güç teoremi kullanılarak AA devrelerinin çözümü, örnek problemler.
11Üç fazlı gerilimlerin dalga şekilleri, fazör diyagramının çizilmesi, faz gerilimlerinin ve faz akımlarının ani değer denklemleri.
12Üç fazlı değişik yüklerin bağlanması, yıldız bağlantı, üçgen bağlantı, dengeli yük durumu, hat ve faz gerilimleri ve akımları.
13Üç fazlı dengesiz sistemler ve örnek problem çözümleri.
14Üç fazlı sistemlerde güç ve gücün hesaplanması ile ilgili problem çözümleri.

Kaynaklar

[1] Prof. Dr. Abdullah Ferikoğlu, Devre Analizi I-II, Değişim Yayınları. 2003.
[2] Prof. Dr. Uğur Arifoğlu, Alternatif Akım Devreleri Cilt II, Alfa Yayınevi, 2000.
[3] Dr. Fethi Eralp, Alternatif Akım Elektrik Problemleri, Beta Basım Yayım, 1986.