Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili İngilizce
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri, sensörler, iletişim ve hesaplamalı işleme gibi modern teknolojilerin entegrasyonu yoluyla endüstriyel süreçlerin dönüşümüyle ilgilenen Endüstri 4.0'ın bilgi ve uzmanlığıyla donatın. Siber Fiziksel Sistemler (CPS), Nesnelerin İnterneti (IoT), Bulut Bilişim, Makine Öğrenimi ve Veri Analitiği gibi teknolojilerin dönüşüm için gerekli farklı itici güçler olduğu değerlendiriliyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), mevcut çeşitli endüstriyel sistemleri değiştirmek için endüstrilerde IoT'nin bir uygulamasıdır. IIoT, otomasyon sistemini kuruluş, planlama ve ürün yaşam döngüsüne bağlar. Nesnelerin İnterneti alanında kullanılan çeşitli teknolojilerimiz var.
Dersin İçeriği IoT'ye giriş: Algılama ve çalıştırma. Etkinleştiren teknolojiler: Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) ve Kablosuz sensörler. IoT uygulamaları. Akıllı Ev Otomasyonu, Donanım ve Yazılım, Endüstri 4.0'da Siber Güvenlik, Endüstriyel IoT'nin Temelleri: Endüstriyel Süreçler, Endüstriyel Algılama ve Çalıştırma, Endüstriyel İnternet Sistemleri. Endüstri 4.0: Siber Fiziksel Sistemler ve Yeni Nesil Sensörler, İşbirliğine Dayalı Platform ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, Yapay Zeka, Büyük Veri ve Gelişmiş Analiz ve önleyici bakım. 7. Hafta: IoT sistem tasarımı ve mimarisi: IoT sisteminin unsurları, potansiyelleri, kısıtlamaları ve uygulamaları. IoT erişim teknolojileri: LORAWAN, ZigBee. IOT protokolleri: COAP, MQTT.

Haftalık Ders Konuları

1IoT'ye giriş: Algılama ve harekete geçirme. Etkinleştiren teknolojiler: Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) ve Kablosuz sensörler. IoT uygulamaları. Akıllı Ev Otomasyonu, Donanım ve Yazılım için her yerde bulunan bilgi işlem, IoT tabanlı izleme ve kontrol,
2Endüstri 4.0'da Siber Güvenlik, Endüstriyel IoT'nin Temelleri: Endüstriyel Süreçler, Endüstriyel Algılama ve Çalıştırma, Endüstriyel İnternet Sistemleri.
3Bulut tabanlı işleme ile IOT algılamayı kullanarak sağlık izleme. Tıbbi şeylerin internetine (IOMT) giriş.
4Akıllı Ev Otomasyonu, Donanım ve Yazılım için IoT tabanlı izleme ve kontrol. Yazılım simülasyon araçları: Paket izleyici.
5Endüstri 4.0: IIOT Mimarileri ve çerçeveleri. Küreselleşme ve Ortaya Çıkan Sorunlar, Dördüncü Devrim, YALIN Üretim Sistemleri ve Akıllı Fabrikalar.
6Endüstri 4.0: Siber Fiziksel Sistemler ve Yeni Nesil Sensörler, İşbirliğine Dayalı Platform ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, Yapay Zeka, Büyük Veri ve Gelişmiş Analiz ve önleyici bakım.
7IoT sistem tasarımı ve mimarisi: IoT sisteminin unsurları, potansiyelleri, kısıtlamaları ve uygulamaları. IoT erişim teknolojileri: LORAWAN, ZigBee. IOT protokolleri: COAP, MQTT.
8Ara sınav.
9Endüstri 4.0'da Siber Güvenlik, Endüstriyel IoT'nin Temelleri: Endüstriyel Süreçler-Bölüm I, Bölüm II, Endüstriyel Algılama ve Çalıştırma, Endüstriyel İnternet Sistemleri.
10IIOT protokolü: Profinet ve Kablosuz HART, Makineden Makineye (M2M) ve Makineden Buluta (M2C) iletişim.
11Endüstriyel IoT: Güvenlik ve Sis Bilişimi - IIoT'de Sis Bilişimi, IIoT'de Güvenlik-Bölüm I, Kısım II, Endüstriyel IoT- Uygulama Alanları: akıllı Fabrikalar ve Montaj Hattı, Gıda Endüstrisi. Endüstri 5.0'a giriş ve COBOTS'un (İşbirlikçi robotlar) rolü ve sürdürülebilir bir çevreyi yönlendirmede dijital ikiz ve Artırılmış gerçeklik gibi yıkıcı teknolojiler.
12Araçlarda IoT'nin araç iletişimine uygulanması. Yapay Nesnelerin İnterneti'nin (AIOT) sürücü destek teknolojisindeki, özellikle de sürücüsüz araçlardaki rolü.
13Öğrenci Projesi sunumları.
14Öğrenci Projesi sunumları.

Kaynaklar

1- Lecture Notes.